Thursday, December 20, 2007

Piškot/bublanina

Mohl by sloužit i jako dortový korpus, kdyby ho nebylo škoda promazávat...

Potřebujeme: 4 vejce (oddělený bílek a žloutek), 16 dkg cukru krupice, 12 dkg polohrubé mouky, špetku soli, na vymazání formy trochu tuku a strouhanky pokud chceme dělat bublaninu, tak také přiměřené množství ovoce.
Chcete-li luxusní verzi, nahraďte část mouky jemně namletými ořechy.

(Piškot ze 4 vajec je takový malý piškůtek. Množstevní varianty:
přiměřený: 6 vajec - 24 cukru - 18 mouky; důkladný: 8 vajec - 32 cukru - 24 mouky)

Formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Ovoce očistíme a osušíme (nebo necháme trochu oschnout). Z bílků vypracujeme tuhý sníh, do kterého postupně zamícháváme střídavě žloutky a cukr. Nakonec zlehka vmícháme mouku s troškou soli. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme.

Pokud vyrábíme bublaninu, tak ovoce posypeme troškou mouky (zbrzdí propadání těstem na dno) a nasypeme na těsto. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme až do upečení.

Zdroj: moje maminka

No comments: