Základní recept: 85 g rozpuštěného vychladlého másla (nebo ca 60 ml oleje), 2 rozšlehaná vejce, 200 ml mléka, 70 - 140 g cukru krupice, 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, ochucovací přísada (ovoce, čokoláda, oříšky atp).
Smícháme zvlášť tekuté přísady (mléko, vejce, olej) a sypké (mouka, kypřidla, cukr, ovoce apod.) Tekuté přísady pak přilijeme do sypkých a lehce zamícháme - nepřehánět, aby měly muffinky hezkou strukturu. Těsto rozdělíme do muffinkové formy (většinou 12 košíčků) a pečeme v předehřáté troubě (200˚C) 15 - 20 minut.
(Apetit 03/2007)
Místo mléka lze dát kefír nebo jogurt, případně 2/3 kefíru a dolít vodou. Pro slané (nebo méně sladké) varianty vynechat či ubrat cukr. Taky se dá až 1/3 mouky nahradit celozrnou, jiným druhem mouky nebo vločkami. U vloček nebo jiné mouky (kukuřice, pohanka ap.) přidat trochu kypřidla, aby mufinky hezky vzešly.
Varianty:
- s prakticky jakýmkoliv ovocem - čerstvým, mraženým, sušeným
- s oříšky, hrozinkami, kokosem
- s nesolenými buráky
- s jablky - nastrouhanými nebo na kostičky, jsou hodně mokré
- s čokoládou - kostičku čokolády dát přímo do formičky a překrýt trochou těsta
- se sýrem a s bylinkami (bez cukru)
Jednoduché, variabilní, hned hotové. Naslano jsou lepší Zlaté muffinky z labuznik.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment