Sunday, January 20, 2008

Nastavovaná kaše

Dokonalé, leč do společnosti se naprosto nehodící jídlo.

Potřebujeme: brambory, mléko, kousek másla, ječné krupky, česnek, sůl, případně pepř a majoránku

Krupky dáme vařit do osolené vody. Neškodí je předem namočit, pokud použijeme větší kroupy, musíme počítat s delší dobou varu. Lze uvařit i předem.

Oloupané brambory nakrájené na kostičky hodíme do vroucí osolené vody a ca 20 minut vaříme do změknutí. Pak slijeme, přidáme kousek másla a zpracujeme šťouchadlem na kaši. Po základním našťouchání našleháme ručním šlehačem (ideální jsou takové ty střední metličky). Během šlehání postupně přidáváme horké mléko a zašleháváme. Nemáme-li šlehač, musíme déle šťouchat, ale mléko přidávat teprve po rozmělnění brambor na kaši a průběžně šťouchat dál.

Do vzniklé bramborové kaše přidáme slité uvařené ječné krupky. Dochutíme česnekem, dle chuti i majoránkou a pepřem, případně dosolíme.

No comments: