Saturday, January 19, 2008

Čokoláda (k pití)

Základní verze

Potřebujeme 1/2 až 1 tabulku čokolády, 1/2 l mléka a 1/4 l smetany, 1 vajíčko, cukr dle chuti (ca 2 lžíce), 1/2 - 1 lžičku skořice.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. (Je potřeba středně velký hrnec, aby se do něj pak dalo přilít mléko.) Mléko a smetanu zahřejeme a postupně vmícháme do čokolády. Napřed přidáváme mléko do čokolády po lžících, aby se hezky rozpustila. Skořici smícháme nasucho s cukrem, aby netvořila v nápoji žmolky a pak přisypeme do čokolády rozmícháme. V hrnku rozšleháme vajíčko, za stálého míchání ho přilijeme a směs ještě aspoň 3 minuty prohříváme ve vodní lázni. Podáváme horké.

Po zchladnutí vajíčko nápoj hodne zahustí - je možné ho opět rozehřát (ve vodní lázni, samozřejmě :-), ale riskujete vaječné sraženinky.

Odlehčená banánová verze: místo mléka a smetany použijeme pouze (plnotučné) mléko, na vajíčko se vykašleme a do uvařenou čokoládu rozmixujeme se zralým banánem.

Pomerančová verze: do nápoje lze přidat sušenou pomerančovou kůru, ale to jsem ještě nezkoušela. Příště. Už se těším.

Vodní lázeň znamená, že do většího hrnce nalijeme vodu, strčíme do něj menší hrnec (s čokoládou) tak, aby bylo jeho dno do vody ponořeno a dáme na sporák vařit. Čokoláda (případně jiná takto zahřívaná surovina) se zahřeje/rozpustí, ale nepřichytí.

Zdroj základní verze: Časopis Apetit 10/2007

No comments: